Coco – Mania

olej-kokosowy

Popularność tego dobrze znanego od lat oleju rośnie z dnia na dzień. Co niektórym palma odbija na jego punkcie, a ja jestem tego doskonałym przykładem! Używam oleju do gotowania, smażenia, pieczenia jak również smarowania, nie tylko blachy do pieczenia, ale całego mojego ciała.

olej-kokosowy

PROFIL CHEMICZNY

Pod względem chemicznym różni się nieco od innych olejów. Jest on bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są za jego wygląd (stała forma, masłowata) jak również odpordność na utlenianie (bardzo stabilny). Surowy olej kokosowy zawiera także inne cenne substancje (fosfolipidy, sterole, witaminę E), jak rownież zanieczyszczenia (metale- miedź, żelazo, pigmenty nadające ciemny kolor, związki zapachowe te ładnie jak i brzydko pachnące).  Metoda pozyskiwania oraz procesy oczyszczania z substancji niepożądanych stanowią kluczową rolę w jakości otrzymanego oleju.

RODZAJE I SPOSOBY OTRZYMYWANIA

Wyrózniamy dwa rodzaje olejów: Rafinowane i Virgin/Organiczne

Olej rafinowany uzyskuje się z suszu miąższu kokosa. Minus oleju rafinowanego jak taki, że na drodze oczyszczania traci się część substancji odżywczych, takich jak antyoksydanty, fosfolipidy, czy sterole. Plusem tych olejów jest obniżony potencjał wystąpienia alergii, gdyż bardzo często właśnie ta cała „okrasa” może wywoływać reakcje alergiczne, nie tylko przy spożyciu ale również przy zewnętrznej aplikacji na skóre. Olej ten idealnie nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, jak również jako mazidło nawilżające do ciała.

Oleje Virgin/Organiczne pozyskuje się na drodze mechanicznej ekstrakcji ze swieżego kokosa (na zimno bądź na ciepło). Nie jest poddawany procesom rafinacji, będzie zawierał większe ilości fosfolipidów, steroli, witamin jak również pewną ilość protein i mechanicznych zanieczyszczeń. Pięknie pachnie w odróznieniu od oleju rafinowanego, świetnie będzie się nadawał do codziennej pielęgnacji skóry, szczególnie gdy chodzi nam o coś więcej niż nawilżanie!

W KOSMETYKACH

Z punktu widzenia kosmetycznego jest to jeden z “najlżejszych” teksturowo olejów naturalnych, dlatego też nie pozostawia nadmiernego uczucia tłustości na skórze (podobnie jak olej jojoba). Jego temperatura topnienia wynosi 20-28 C, dlatego w temperaturze pokojowej zestala sie i przypomina masełko. Od lat wykorzystywany jest bezpośrednio do pielęgnacji skóry, włosów, paznokci jak również jako substrat do otrzymywania innych surowców kosmetycznych (emolienty i woski w kremach, surfaktanty w żelach myjących) oraz do produkcji mydeł w kostce. Dużo go w świecie kosmetyków!

Właściwości oleju- działa zmiekczająco, nawilzajaco,  łagodząco, regenerująco,  przeciwbakteryjnie i przecigrzybiczo, nie zatyka porów.

Jakie działanie wykazują poszczególne grupy składników oleju Virgin:

Kwasy tłuszczowe: tworzą elastyczny film na skórze, który będzie ją chronił przed utratą wilgoci. Obecność kwasów kaprylowego, kapronowego, laurynowego będzie wykazywała działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego też olej kokosowy chętnie stosuje się do oczyszczania skóry trądzikowej.

Fosfolipidy i Sterole: wzmacniają naturalny płaszcz lipidowy, uzupełniają ubytki w lipidach naskórka, działąnie regenerujące

Witamina E: działa nawilżająco i przeciwrodnikowo

Polifenole: antyoksydanty chroniące skóre przed procesami utleniania, „degradacji” naskórka jak również wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące.

COCO FOR ALL

Olej ten tak w zasadzie nadaje się do każdego rodzaju skóry, jest lekki, dość szybko się wchłania, nie zatyka porów i wykazuje działanie wielokierunkowe. Do tego w swojej stałej formie jest łatwy do aplikacji (nie leje sie po palcach), szybko topi się na skórze, jest wydajny, nie zawiera konserwantów no i pięknie pachnie sam w sobie!

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA/FORMULACJE:

Do włosów: Najczęściej wykorzystywany bezpośrednio na włosy. Podgrzać niewielką ilość w mikrofali, zaaplikować na suche włosy, nałożyć folię/czepek i po 2-4 godzinach umyć głowę jak zawsze. Można olej pozostawić na włosach na noc, efekty będą jeszcze lepsze.

Do ciała:  Moja ulubiona forma tego oleju to “pierzynka”. Wystarczy go zmiksować przez kilka minut mikserem kuchennym (w formie stałej!) a nabierze puszystości i wyglądem będzie przypominał bitą śmietanę. W takim wydaniu cudownie topi się na skórze, jest delikatny i aksamitny. Można go mieszać z innymi olejami oraz masłami naturalnymi (sweet almond, jojoba, sunflower, masło shea, cocoa) w celu uzyskania “pierzynki”. Moj ulubiony mix do ciała:

Whipped Body Butter – olej kokosowy 70g, masło shea 30g. Sposób wykonania: odważyć oba składniki do wysokiego kubka, stopić w mikrofali i wymieszać do uzyskania klarownego płynu. Następnie schłodzić do zestalenia w lodówce (około poł godziny do godziny) i miksować w kubku jednym smigiełkiem aż do uzyskania puszystej pianki.

A poniżej cukrowy scrub do ciała jak i twarzy, który można by było zjeść:

Coco-Chocolate Sugar Body Scrub: Szklankę brązowego cukru, ½ szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki oleju ze słodkich migdałów, 2 łyżki kakao wymieszać w misce aż do połączenia składników (ucierać). Nanieść na mokrą skórę, masować i spłukać ciepłą wodą.

Do twarzy:

Moisturising Face Souffle- odważyć 100g oleju kokosowego do wysokiego kubka i zmiksować pojedynczym śmigiełkiem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Uwaga: olej musi być w stanie stałym, jeśli nie jest – schłodzić chwilę w lodówce (15-30minut).

Antibacterial Face Cleanser: stopić 50g oleju w mikrofali, dodać 5-8 kropli olejku herbacianego i dokładnie wymieszać. Przelać do słoiczka. Wcierać w skórę twarzy wacikiem po umyciu dwa razy dziennie. Nadmiar usunąć suchym wacikiem.

Anti-aging Regenerating Serum: stopić 50g oleju kokosowego w mikrofali, dodać 50g oleju ze słodkich migdałów i przelać do buteleczki.

Pełna wersja tego artykułu, jak również opracowania innych ciekawych tematów są dostępne na blogu The Magic Of Cosmetics.

http://the-magic-of-cosmetics.blogspot.ie/

Tags from the story
,
Written By
More from VitisVinifera

Konserwatyki, czyli o konserwantach w kosmetykach

Moda na kosmetyki wolne od konserwantów nabiera rumieńców, producenci chwalą...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *